Peutergroep

 

Wij zijn (van links naar rechts);

Maud (aanwezig op maandag en dinsdag)
Nancy (aanwezig op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag)
Marloes (aanwezig op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag)

Voor de kinderen is het erg prettig dat er vaste leidsters op vaste dagen aanwezig zijn. De kinderen raken vertrouwd met de leidster, dit zorgt voor een goede band tussen kind en leidster maar ook tussen ouder en leidster.

Onze peutergroep is ingericht voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar.

In de groep kunnen maximaal 16 kinderen terecht. Het is het begin van beperkte echte zelfstandigheid, n.l. eigen persoon, eigen wil en eigen ideeën. Een peuter leert te delen en op de beurt te wachten. We zoeken de uitdaging samen met ze op en we gaan op ontdekkingstocht en verleggen grenzen. Dit doen we zowel binnen als buiten.

Bij Bloesem staat het buiten spelen hoog in het vaandel. Samen met de kinderen gaan we op zoek naar allerlei diertjes. We kijken hoe ze eruit zien en tellen bijvoorbeeld de pootjes. De tuin biedt tal van ontdekkingsmogelijkheden. De houten boomstammen waar mee je kunt rollen, op kunt staan, een hoepel om heen kunt gooien. De kronkelpaadjes dagen kinderen uit om achter te verschuilen of gewoon doorheen te lopen. Verder zijn wij erg betrokken bij de dieren, onze schapen en kippen. De dieren kunnen veel los maken bij de kinderen. Kinderen kunnen ook rustig worden van de aanwezigheid van dieren. De kinderen zien dat kippen eieren leggen als je er goed voor zorgt, de eieren eten we later lekker samen op.

Peuters worden spelenderwijs voorbereid op de basisschool. Dit doen wij door leuke, uitdagende activiteiten aan te bieden die passen bij hun belevingswereld en ontwikkelingsniveau. Dit gebeurt op taal/spraak gebied, motorische ontwikkeling, (rollen)spel, sociale en emotionele vaardigheden. Elke ochtend beginnen wij met een gezellige kring. Alle kinderen worden welkom geheten, ze mogen hun eigen ervaringen met ons delen of iets wat ze hebben meegemaakt. We zingen liedjes, lezen een boekje, doen een spelletje of praten over ons thema. Ook nemen we de dag even met elkaar door.

We proberen in de groep verschillende hoeken te creëren zoals bijvoorbeeld een poppenhoek, bouwhoek, keukentje en knutseltafel. Deze groep beschikt over deze hoeken omdat vanaf ca 2,5 jaar kinderen rollenspelen gaan naspelen. Ook zit hier altijd een ‘themahoek’ bij. Daarnaast hebben we in onze groepsruimte ook losse tafels waar we in groepjes aan kunnen werken.

Wij werken met thema’s. Wij passen onze verhalen, liedjes, knutselwerkjes aan ons thema aan. We hebben een aantal vaste thema’s zoals lente, zomer, herfst, winter, Sinterklaas, kerst. Daarnaast proberen wij veel te variëren. We maken ook weleens uitstapjes naar de kinderboerderij waarbij de kinderen mogen helpen met bijvoorbeeld dieren voeren, stal schoonmaken etc. En als het binnen ons thema past regelen wij bijvoorbeeld een tractor, iemand die een verhaal komt vertellen, een voorstelling, enz. Ook maken we graag uitstapjes met de kinderen met onze Bloesem bolderkar of met de Bloesem bus.

Tevens maken we gebruik van de sportvelden en van de gymzaal van basisschool ‘t Wooldrik om hier met de kinderen te gaan gymmen. Hierbij maken we gebruik van allerlei materialen en toestellen. Ook is het zo dat wij één keer in de maand kinderen ontvangen van ‘de klimop’.
Kinderen met een ontwikkelingsachterstand die eventjes een uurtje met ons komen spelen.
Het is prachtig om te zien hoe de kinderen op elkaar reageren, betrokken en behulpzaam zijn.